Legendárny Flash Pro sa transformuje na Animate CC – čo to pre nás znamená?

Pomerne ako blesk z jasného neba prišla pred niekoľkými dňami správa, že program Flash Professional, legendárny softvér pre kreslenú grafiku, animácie, multimediálne aplikácie a programované hry, končí. Presnejšie – nekončí, ale transformuje sa na úplne nový softvér pod názvom Animate CC.

Celá transformácia súvisí s ďalším rozsiahlym vypínaním priamej podpory prehrávania SWF obsahov a animácií v najnovších verziách webových prehliadačov. Tento trend spontánne prebieha od roku 2010, keď Steve Jobs ako prvý oznámil odbornej verejnosti, že neumožní v mobilných zariadeniach Apple prehrávanie SWF obsahov. Odvtedy sa formáty Flash Videa (FLV) a Flash animácií (SWF) postupne sťahujú z online publikovania do minoritných segmentov – pre desktopové počítače, full HD videa, segment vývoja hier, špecializované rozhrania a podobne. Avšak až terajšie aktuálne vypnutie priamej podpory vo všetkých najznámejších prehliadačoch a pre všetky zariadenia, spôsobí vytlačenie formátu SWF a FLV až na úplný okraj.

Keďže SWF obsahy sú na verejnosti známe jednoducho ako Flash, Adobe už od roku 2013 prepisuje program Flash pre nové trendy, technológie a otvorené štandardy ako sú jazyky HTML, CSS a JavaScript. Program Flash bol rapídne prekopaný a prepracovaný a stratil veľa svojich verných užívateľov. Keďže SWF sa nepodarilo marketingovo pretlačiť v konkurencii HTML5 a CSS, v tejto chvíli už značka Flash môže spôsobovať inak skvelej autorskej aplikácii už len medvediu službu. Pravdepodobne aj z tohto dôvodu dôjde od januára 2016 k premeneovaniu programu z Flash na Animate CC.

Ďalšie otázniky a podrobnosti sú naďalej záhadou – ako je už u Adobe zvykom, veľmi slabo komunikuje zmeny so svojími užívateľmi a v podstate si robí čo chce a ako chce a to nezriedka aj z večera do rána. Adobe stráca akúkoľvek natívnu dôveru zákazníkov – na fórach sa nezriedka úštipačne vyjadrujú, že sa aj boja ráno zobudiť, čo za nový podraz sa na nich vyvalí od Adobe.

Ak by Adobe nemalo technologický monopol aký má, firmu s takouto komunikáciou a bezohľadným zahrávaním sa so zákazníkmi, by istotne čakal masívny ústup klientov, možno aj zánik. Všetko je ale zatiaľ inak, Adobe suverénne ovláda softvérový segment. Avšak – ako to už býva – určite nie naveky. Aj mnohí iní sa už prekvapili…

Užívatelia Flashu majú z nového názvu dojem, že sa Flash scvrkne na akýsi HTML5 animačný nástroj. Je ticho o jazyku ActionScript, je ticho o formáte AIR a zdá sa, že tieto technológie budú aplikované v Animate CC už len ,,do počtu a zo zvyku“. Rovnako tak neisto musia dnes čumieť aj užívatelia programu Edge Animate CC, ktorým zatiaľ nikto nepovedal, či ich program sa sfúzuje s bývalým Flashom a poskytne mu aj časť názvu, alebo zostane samostatným HTML5 animačným nástrojom. Dva animačné nástroje v rámci jednej firmy by si však zrejme vnútorne konkurovali. Je to neuveriteľná neinformačná arogancia, ktorú si môže dovoliť len Adobe.

Pozrite si toto nejednoznačné, málo informačné a trochu ,,krivo sa usmievajúce video“, ktoré Adobe neváhalo označiť honosne ako video typu ,,sneek peak“ (prvý ľahký náhľad, lahôdka“… -:)

-ver-

Be the first to comment

Leave a Reply