Adobe vydalo revolučnú verziu Captivate 8 – pre mLearning!

Včera Adobe oficiálne uvoľnilo najnovšiu verziu aplikácie na tvorbu elearningových a mlearningových obsahov Adobe Captivate, tentokrát vo verzii 8. Verzia vyšla pri príležitosti 10-tych narodením aplikácie a označuje ju ako revolučný ,,game changer“ v segmente rapid elearning tools. Všetko nasvedčuje, že tomu tak skutočne je a bude. Captivate 8 totiž ako prvá aplikácia v histórii prináša možnosť navrhovania a vývoja elearningových obsahov v takzvanom responzivnom dizajnovaní  (Responsive projects), ktoré umožňuje vývojárovi pracovať v jednom projekte s viacerými rozmerovými variantami – primary, tablet a mobile. Ide bezpochyby o prelomové riešenie, ktorým Adobe nastavilo veľmi vysoko latku konkurencii. Ak k tomu prirátame ďalšie funkcionality pre mobilné publikovanie ako mobile gestures, geolocation, prácu s pevnými aj tekutými jednotkami dizajnu, nové premenné pre pokročilé akcie (advanced actions) v mdesigne, je možné skonštatovať, že tento upgrade je po vlažnejšej verzii 7 opäť jednoznačný killer.

To však nie je samozrejme zďaleka všetko. Adobe kompletne redizajnovalo prostredie programu, rearanžovalo a sprehľadnilo jednotlivé nástroje, panely a voľby, ktoré boli chvíľami až chaoticky dokladané od verzie 5 a následne 6, ktorá  znamenala pre Captivate akúsi ,,prvú revolúciu“ (ako reakcia na uvedenie konkurenčného Storylinu).

captivate 8

Nový Captivate 8 je elegantný, príjemný nástroj. Možno sa niektorýmn užívateľom nebude pozdávať  nová a vzhľadovo trochu trendová vizáž (ikonky a farebnosť sú, jemne povedané,  výrazne súčasné), ale v otázke UI sa tu isto vykonala zásadná zmena k lepšiemu. Je to cool. Trochu zamrzí iba ,,ošklbanie“ možnosti tvorby užívateľských plôch.

Adobe pridalo a upravilo aj posledné chýbajúce funkcionality, ktoré nechýbajú konkurencii, napríklad možnosti vytvárania States pre smart shapy. A čo je osobne môj jednoznačný favorit a dlhoročne všeobecne žiadaná BIG zmena – zafixovanie doby trvania animácie pri zmene timingu jeho objektu. Bravó, konečne!!! Od tejto chvíle sa dá v Captivate konečne zmysluplne a efektívne efektovať, teda animovať!

Naviac, Captivate už primárne, teda nie doplnkovo, publikuje predovšetkým do HTML5 a MP4 videí, samozrejme zostala možnosť publikovať SWF, ktoré sú výhodnejšie pre používanie v stolných počítačoch. A ak by ste chceli obsahy do podoby mobilných aplikácii, môžete si ich vytvoriť v podprograme Captivate App Packager – pre Android aj iOS.

Captivate aj doteraz obsahoval mnohé pokročilé možnosti pre profesionálnych dizajnérov, ktoré ho v otázke používania favorizovali, ale teraz sa dá povedať, že Captivate BEZOSPORU predbehol všetky ostatné produkty a stal sa lídrom vo svojom segmente.

Keďže náš web mLearning.sk viacmenej iba začína, nebudeme viac ospevovať novinky a porovnávať starinky, ale začneme  úplne od začiatku – novým seriálom, v ktorom sa vo videách zoznámime postupne s Captivatom a jeho používaním. Captivate je skutočne robustným prostredím, ktoré poskytuje až plejádu podporných a potrebných podaplikácií a tak sa dnes už ,,trojgigabajtová“ inštalácia Captivatu stane prakticky nevyčerpateľným zdrojom pre tvorbu videotutoriálov pre všetkých, ktorí chcú vzdelávať svoje auditóriá moderne, mobilne a multimediálne. Teda mLearningovo -:)

Jaroslav Verlík
mLearning specialist  & developer at Andromedia

Be the first to comment

Leave a Reply