Flash Pro CC odteraz s priamou podporou HTML 5 Canvas

flIba nedávno som sa zmieňoval na tomto blogu o novej verzii Flash Pro CC, ktorá je oproti starším verziám nielen kompletne prepísaná pre 64 bitové systémy a získala tmavé rozhranie, ale doslova úžas vyvolala miera odstránenia rôznych funkcií a nástrojov. Nový Flash Pro CC je oproti predchádzajúcej verzii doslova vypitvaný,. Samozrejme – ako to už býva pri Adobe zvykom – nikto z firmy nekomunikoval zmeny so zákazníkmi a tak sa nový Flash stretol s vlnou negatívnych reakcií a nepochopenia (neinformovanosti). Podľa viacerých blogerov na nete kompletná prekopávka Flashu súvisí s tým, že Adobe pripravuje nejaké nové prekvapenie a zdá sa, že tomu tak skutočne je.

V týchto dňoch totiž užívatelia Flashu obdržali výzvy na automatickú aktualizáciu svojich softvérov a takmer pol gigový update obsahoval okrem opráv  a záplat  aj podporu plátna HTML 5 Canvas. Táto podpora však nie je iba nejaká okrajová záležitosť riešená doplnkovou paletkou, ale práve naopak – vo Flashi odteraz existuje možnosť vytvoriť priamo nový typ dokumentu HTML5 Canvas. Z toho, čo som ako first look otestoval, vyplýva, že všetky bežné nástroje pre grafiku a animácie sú pre dokumenty Canvas plne dostupné a pri klasickom náhľade práce (CTRL-Enter) sa grafika spoľahlivo automaticky konvertuje do HTML5 a zobrazí v prehliadači ako obsah HTML5. Zaujímavé. Podobne, pri použití príkazu Publikovať sa nepublikuje súbor SWF, ale dokument HTML s JavaScriptom. Obsah funguje úplne presne. Aby sme tradičných užívateľov nevystrašili – ak založíte klasický ,,obyčajný“ dokument, náhľad aj publikovanie prebieha vo formáte SWF.

Zdá sa teda, že Flash sa čoskoro stane plnohodnotným editorom pre vývoj obsahu v HTML5. Keďže vývoj Flash Playeru neustále beží ďalej, verím, že SWF zostane ako alternatívou  aspoň tak pohodlne, ako doposiaľ. Pretože pre použitie v elearningu je uzavretý formát SWF omnoho výhodnejší než množstvo kódu a súborov HTML.

-ver-

Be the first to comment

Leave a Reply