Affinity Photo, Designer a Publisher – prvá ucelená alternatíva k Adobe

Priatelia, rok 2018 sa stal rokom, v ktorom sa Adobe po dlhých rokoch prakticky monopolitnej dominancie na trhu s grafickými softvérmi, postaví tvárou v tvár prvej ucelenej a VEĽMI REÁLNEJ konkurenčnej ponuke softvérov spoločnosti Affinity v segmente základných grafických editorov. Spoločnosť Affinity práve dnes ohlásila vypustenie prvej verzie programu Affinity Publisher pre sadzbu a stránkový zlom, ktorý sa tak priradí k už zabehnutým a v užívateľskej praxi zavedeným súrodencom Affinity Photo (bitmapový editor) a Affinity Designer (vektorová grafika). Adobe InDesignu, Illustratoru a Photoshopu týmto počinom odteraz vznikla prvá ucelená konkurencia.

Aké má trojica softvérov od Affinity východiská? V prvom rade ponúka trvalé licencie a to za priepastne nižšiu cenu (aktuálne neuveriteľných akciových 38,90€ za plnú licenciu), než keď si spočítame ročné náklady na predplatné opozitnej trojice od Adobe. Chod programov je svižný, rozsah možností a schopností je porovnateľný vo všetkom, až na niektoré špecifické grafické činnosti. Určite nebudú bezchybné a dokonalé, určite bude čo dopĺňať a vylepšovať (najmä najnovší Publisher), ale ohlasy užívateľov už dnes dosť ironicky hovoria, že Affinity Designer funguje na iPade svižnejšie, než Illustrator na desktope -:)

Keďže na poli grafických nástrojov sa v poslednom roku veľmi zaktivizovali aj spoločnosť Corel s legendárnym CorelDraw a spoločnosť Quark s nemenej legendárnym QuarkXPress, stojaté softvérové vody v tomto softvérovom segmente sa týmto naozaj rozvlnia. Bude nesporne zaujímavé, ako zareaguje najmä Adobe, pretože pravdepodobne sa už nebudú naoko tváriť že nevidia, ako ich vlajkové lode InDesign, Photoshop a Illustrator ,,už naozaj“ začali obliehať konkurenti. Určite sa Adobe nezosype, veď portfólio jeho produktov je neporovateľne širšie a zotrvačnosť užívateľov veľmi vysoká, ale na druhej strane si dovolím  tvrdiť, že v strednodobom horizonte sa rozhodne, či predplatný systém Adobákov prežije, alebo nie. A ak áno, tak v akej forme.

Ešte je ale priskoro naplno hodnotiť. Určite však vieme, že softvéry Affinity už od septembra zaradíme do ponuky nášho vzdelávania v oblastiach digitálneho dizajnu ako alternatívnu možnosť k produktom Adobe, Corelu či Quarku.

Tu je zopár preview videí a jedna konferencia od Affinity:

 

Be the first to comment

Leave a Reply